حرکت به سمت زندگی مسالمت‌آمیز با کرونا

حرکت به سمت زندگی مسالمت‌آمیز با کرونا
خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: کرونا، ویروس موذی که تاخت و تاز خود را از چین آغاز کرد، خیلی زود کشورهای بسیاری را درگیر کرد و در ایران نخستین زمزمه‌های شیوع این ویروس با مشکوک شدن به دو گردشگر چینی و آلمانی در یزد آغاز شد.
بهمن ماه ۹۸ بود که وزیر بهداشت در جلسه‌ای، انجام تست کرونا از دو گردشگر در یزد را رسانه‌ای کرد اما خوشبختانه جواب آزمایش هر دوی آنها منفی بود.
بعد از اینکه شیوع کرونا در ایران قطعی و نمونه‌های مثبت در یکی از استان‌ها مشاهده شد، یزد نیز به تب و تاب افتاد و نخستین ستاد پیشگیری و مقابله با کرونای کشور در یزد شکل گرفت.
ثبت نخستین مورد مثبت کرونا در ۶ اسفند ۹۸ در یزد
یزد به‌رغم تردد بالای چینی‌ها تا مدتی بعد از شیوع کرونا استان سفید بود و با وجود اینکه موارد مشکوک بسیاری مراجعه کرده بودند اما آزمایش آنها منفی بود و نخستین مورد مثبت در ششم اسفندماه در این استان به ثبت رسید.
در هفته اول، آمار ابتلاء و فوت چندان نگران کننده نبود اما ناگهان از هفته دوم و سوم آمار مبتلایان یکباره روند صعودی پیدا کرد و ظرف سه هفته، آمار مبتلایان قطعی به کرونا از مرز ۷۰۰ نفر گذشت.
این آمار نگرانی جدی در یزدی‌ها به وجود آورد و در نخستین اقدام، کمپین‌ها و پویش‌های متعددی شکل گرفت که هر یک از آنها به نوعی آموزش و فرهنگ سازی در زمینه مقابله با شیوع کرونا را بر عهده گرفتند و البته به خوبی نیز از عهده این کار برآمدند.
فعالیت کارخانه‌ها در مقطعی آمار ابتلاء به کرونا را افزایش داد
تعطیلی اصناف، اماکن عمومی و مذهبی، موزه‌ها و اماکن تاریخی و حتی تعطیلی ناوگان حمل و نقل عمومی توانست تا حدی از سرعت شیوع و ابتلای این ویروس بکاهد اما فعال بودن کارخانه‌ها عاملی بود که همچنان از میان کارگران قربانی می‌گرفت و تعداد زیادی از افراد مبتلا معتقد بودند که ویروس در محل کارشان به آنها منتقل شده است.
طی روزهای اخیر برخی مقایسه‌ها در گروه‌ها و فضای مجازی موج جدیدی از نگرانی در مردم یزد ایجاد کرد که البته قابل تأمل است.
مقایسه آمار ابتلاء و فوتی‌های یزد و خوزستان
مقایسه یزد با استانی نظیر خوزستان به لحاظ آمار ابتلاء و فوتی‌های کرونا، نشان می‌دهد که این نگرانی چندان نیز بی‌مورد نیست زیرا بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، استان خوزستان با حدود ۵ میلیون نفر جمعیت، هزار و ۵۴۸ مبتلا به کرونا داشته اما یزد با یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر، هزار و ۴۰۰ مبتلا داشته است.
آمار فوتی‌های کرونایی خوزستان ۱۴۹ نفر و آمار فوتی‌های یزد ۱۹۷ نفر بوده است که این آمار بالای فوتی‌ها برای یزدی‌ها سوالات بسیاری را به وجود آورد.
این موضوع از سوی خبرنگار مهر با رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد مطرح شد و محمدرضا میرجلیلی در این زمینه اظهار داشت: عوامل متعددی در علت بالاتر بودن آمار فوتی‌های مبتلا به کرونا در یزد نسبت به استانی نظیر خوزستان وجود دارد.
بالا بودن سن مبتلایان اصلی‌ترین عامل افزایش فوتی‌های کرونا در یزد
وی افزود: یکی از مهمترین دلایل، بالا بودن سن اغلب افراد مبتلا به کرونا در یزد نسبت به سایر استان‌هاست و این افراد اغلب بیماری‌های زمینه‌ای نیز داشته‌اند.
میرجلیلی عنوان کرد: واقعیت این است که افراد هرچه دیرتر مبتلا به کرونا شده‌اند، گرفتار نوع ضعیف‌تری از ویروس هستند بنابراین آمار فوتی‌ها رفته رفته کمتر می‌شود زیرا هم ویروس ضعیف‌تر می‌شود و هم ابتلاء از ناقلان اصلی فاصله گرفته بنابراین از آنجا که استانی نظیر خوزستان یا برخی دیگر از استان‌ها که دیرتر درگیر کرونا شدند، آمار فوتی پایین‌تری نسبت به یزد دارند.
وی افزود: بیشترین آمار فوتی‌های یزد مربوط به هفته‌های اول شیوع کرونا است و در آن زمان استرس بسیار بالایی در بین مردم و مراکز درمانی وجود داشت و هرچه پیش‌تر رفتیم، شرایط بهتر شد و کادر درمان تجربه بیشتری کسب کردند و گرچه درمان قطعی برای کرونا وجود ندارد، ولی درمان‌های بهتری برای مبتلایان در نظر گرفته شد.
میرجلیلی، ثبت دقیق آمار فوتی‌ها را نیز از عوامل افزایش تعداد افراد فوت شده در اثر کرونا اعلام کرد و گفت: در یزد از تمام متوفیان حتی افرادی که در اثر سانحه تصادف فوت شده بودند، تست کرونا گرفته شد و این امر تا حدی سبب شد آمار فوتی‌های کرونایی افزایش یابد در حالی که در بسیاری از استان‌های کشور این اتفاق رخ نداد.
نوید مهار موج اول کرونا تا پایان اردیبهشت ماه
اکنون گرچه هنوز روزانه تعداد زیادی به افراد مبتلا به کرونا در یزد افزوده می‌شود اما مسئولان دانشگاه علوم پزشکی یزد بر این باورند که روند افزایشی آمار روزانه متوقف شده و در حال رسیدن به ثبات در آمار هستیم تا جایی که رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد نوید مهار موج اول کرونا تا پایان اردیبهشت در یزد را داد.
طرح فاصله گذاری اجتماعی در یزد در این مهار مؤثر بود و در مقطعی توانست به خوبی شیوع کرونا را مهار کند اما از هفته گذشته که روال فعالیت اصناف و … به حالت عادی بازگشته، نشانه‌های کمتری از رعایت طرح فاصله‌گذاری اجتماعی در یزد مشاهده می‌شود و این نگرانی وجود دارد که ظرف دو هفته آینده، یکباره شاهد افزایش مبتلایان باشیم.
فرضیه‌هایی که درست از آب درنیامد
به نظر می‌رسد با این شرایط باید به نوعی زندگی مسالمت‌آمیز با کرونا روی بیاوریم زیرا تاکنون هیچ‌یک از فرضیه‌ها در مورد کرونا درست از آب درنیامده، مثلاً فرضیه‌ای که می‌گفت کودکان مبتلا نمی‌شوند یا اینکه گرمای هوا، سبب از بین رفتن ویروس کرونا می‌شود.
آنچه از شواهد پیداست، تنها چیزی که می‌تواند کرونا را مهار کند، حضور کمتر در اجتماع و ماندن در خانه است که البته این امر نیز برای خانواده‌ها تبعات بسیاری به دنبال دارد از جمله مسائل اقتصادی که این روزها همه با آن دست به گریبان هستند.
عوامل مؤثر در کم‌خطر کردن کرونا
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: اگر فعالیت اصناف و حضور مردم در جامعه با رعایت پروتکل‌های بهداشتی باشد، تا حدی می‌توان به مهار کرونا در یزد امیدوار بود.
محمدرضا دهقانی عنوان کرد: برای داشتن یک زندگی مسالمت‌آمیز با کرونا رعایت بهداشت فردی، رعایت پروتکل‌های بهداشتی، خودداری از حضور غیرضروری در خیابان‌ها و اماکن عمومی و بسیاری از موارد دیگر که از دو ماه پیش مدام توسط رسانه‌های مختلف آموزش داده شد، بسیار مؤثر است.
وی افزود: کاهش اضطراب و تغذیه مناسب و افزایش ایمنی بدن نیز به طور قطع در داشتن یک زندگی کم‌خطر در کنار کرونا مؤثر است.
به طور قطع تعطیلی ادارات و کارخانه‌ها و اصناف و … به لحاظ اقتصادی ضربه‌های جدی به خانواده‌ها وارد می‌کند و این اقدام عملی نیست اما رعایت توصیه‌های پزشکان و پرهیز از رفتارهای پرخطر تا صفر شدن آمار کرونا می‌تواند تا حد زیادی در مدیریت این مقوله اثرگذار باشد.

منتشر شده

در

یزد

توسط

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *