عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: اولین حراج عملیات بازار باز فردا دوم بهمن ماه انجام خواهد شد؛ این در حالی است که بسیاری از کشورهای دنیا، کنترل نقدینگی و تورم را از طریق عملیات بازار باز انجام میدهند، در حالیکه در ایران نیز تلاش داریم تا تحت تأثیر عوامل اقتصادی، تورم انتظاری را پیش بینی کنیم، بنابراین هدف آن است که سود کوتاه مدت بانکی را هدفگذاری کرد و از طریق خرید و فروش اوراق خزانهداری کل کشور، بر بازار پول تأثیر بگذاریم.
بخشی از مهمترین موراد مطرح شده در این برنامه مطرح شد، در پی میآید:
* ۴۰ سال است که عملیات بازار باز اجرایی نشده و بانک مرکزی فروش اوراق خزانه را انجام نداده است، اجرای سیاست عملیات بازار باز، نیاز به لوازم و پیش شرطهایی دارد؛ به نحوی که باید مجموعه شرایط به گونهای پیش رود که بازار اوراق خزانه نباید کم عمق باشد؛ در حالیکه اکنون این بازار از عمق بالایی برخوردار نیست.
* هنوز خرید و فروش و میزان اوراق خزانه در این بازار کم است و بدهیها هنوز قابل نقد شدن نیست؛ این در حالی است که همه جای دنیا بدهیها در بازار سرمایه خرید و فروش میشود و مواقعی نرخ این اوراق بر اقتصاد تأثیر گذار است؛ ضمن اینکه یکی دیگر از لوازم این است که بانکها از ناترازی بیرون بیایند و از طریق خرید و فروش اوراق، شرایطی فراهم شود که بانک مرکزی با تهیه کانال نرخ سود که حاشیه بالا و پایینی هم دارد، نرخ سود هدف را جهتگیری نماید.
* سود بین بانکی حدود ۱۸.۵ درصد است و سال گذشته ۲۰.۵ درصد بوده است، این سیاست یک شبه اجرایی نشده و محصول یکسال تلاش است. به هر حال، فردا اولین حراج این اوراق را داریم و بانکها پیشنهادات خود را به بانک مرکزی دادند و به تدریج بازار آگاهی پیدا میکند.
* نرخ این اوراق نباید بی جهت در بازار بالا برود و البته بانک مرکزی اجازه نمیدهد که نقدینگی بیجهت بالا برود.
* در حال حاضر نسبت بدهیهای دولت به تولید ناخالص داخلی ۳۲ درصد است در حالیکه برخی از کشورها، این رقم را تا بالای ۱۰۰ درصد تجربه میکنند؛ پس باید دولت بدهیهای خود را جایگزین کند و وقتی که شرایط دولت سخت است باید اوراق را به فروش رسانده و در زمانی که اوضاع دولت بهتر است، اوراق خریداری کند.
* بانک مرکزی فقط از بازار ثانویه اوراق را خریداری میکند و حق خرید اوراق دولت را ندارد. بر این اساس، مطمئن باشید که اجازه نخواهیم داد که از این بابت به تورم و نقدینگی دامن بزنیم. در عین حال که دولت تلاش میکند که راههای جدیدی را در تحریم بگشاید، اما بانک مرکزی تلاش دارد تا راهکارهای جدیدی را در این رابطه به کار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ